2014/07/04

Kultur och politik

Filed under: Kulturdebatt — admin @ 7:04 pm

Hej allesammans!

Jag kan vara politisk och jag kan vara kulturell. Jag kan tycka till hur mycket jag  vill om de båda ämnena, samt många andra. Men jag gör det aldrig samtidigt. Ja, alltså, om det inte gäller kulturpolitik. Det är en sak. Självklart ska det finnas en offentligt diskussion (utöver politikernas populistiska utspel) angående konstens tillgänglighet och konsumtion. Vad vi ska tala här om idag är någonting helt annat. Vi inleder med ett klipp från den Sveriges eget riksdagshus och ett anförande av en musikartist med politiska (?) ambitioner.

Timbuktu (Jason Diatiké) och poängplockandet

Det finns självklart inget fel i att ha en åsikt. Eller att framföra den. Båda två tillhör inom lagens ramar mänskliga rättigheter och herr Diatiké har självklart rätt att säga vad han säger, oavsett vad han säger. Men det finns någonting som kliar här. Någonting, inte unket, men salt. Ämnet i all ära. Men den som läser sina nyheter och omvärldsbevakning i morgontidningar och tar del av nyheterna på statligt radio vet om att den sortens lismande och enögda tal han håller inte i sig håller mot särskild prövning. Han spelar på emotionella poänger och de antirasistiska strömningar som idag delas av Sveriges storstäders unga identitetssökande. Men mest av allt målar han upp en bild av Sverige med hjälp av plattityder och patos, som är alldeles för överdriven.

Men det är inte därför som sagt vi påpekar detta. Det är för det smått uppenbara faktum att han slår upp sin spinnaker i medvind av de starka vänservindarnas stormar och seglar in ytterligare poänger, förmodligen mycket för att han är just en kulturell kändis och släpper nytt album snart. Det är en smula vulgärt och en massa “ej ok”!

Andra som gör det samma är exempelvis Musse Hasselvall, som tydligen vill ge sig in i riksdagen. Vill man göra anspråk att stå för en universell godhet och för demokratin kanske man inte ska underminera den med “gott” hat och kändisboosting.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment